Az ultrahangos tisztítás technológiája:

Az ultrahangos tisztítás nem újkeletű, az eljárást katonai és űrkutatásban alkalmazták először, Az ultrahang hatására a folyadékokban un. kavitáció lép fel, aminek során apró buborékok keletkeznek majdnem mint a forrás során képződő gőzbuborékok (ezek mérete nagyjából fordítottan arányos az alkalmazott frekvenciával), ezek a buborékok a szennyeződést mechanikusan fellazítják, a meleg oldat és az irányított áramoltatás révén a szennyeződés a szűrőben leülepszik. Az apró buborékok a tárgy rejtett, nehezen hozzáférhető részeiben is kifejtik hatásukat.

A vízhez a szennyeződés fajtájától függően adalékolhatnak speciális vegyszert, ami a vegyszeres eljárástól eltérően nem az oldandó fémoxiddal lép kölcsönhatásba, hanem csak a víz felületi feszültségét csökkenti, így a víz az apróbb résekbe is be tud jutni ezzel a légbuborékok keletkezése és azzal a tisztítás hatékonysága lesz számottevőbb. A szükséges adalék mennyiségét a víz hőfokát (40-60°C körül), az alkalmazott a frekvenciát, teljesítményt illetve a tisztítás időtartamát a tisztítandó felület és szennyezettség mértéke szerint állítjuk be. 

A szennyeződés jellemző összetevői por, zsír, olaj, szerves anyag. A tisztításhoz nem szükséges, hogy a tisztítandó tárgyat teljesen szétszedjék, azonban egy teljes szétszerelés hatékonyabb és eredményesebb végeredményt jelent. A folyamat a tisztítandó tárgyban nem okoz mechanikai elváltozást. A tisztító oldat a tisztítandó egység legapróbb belsejébe is behatol. Eltávolítja a fúvókákban és karburátorokban lévő zsiradékot, fémport oxidált fémet és egyéb miniatűr szemcséket. Ideális motorok, hengerek, turbók, befecskendezőfúvókák, az üzemanyagrendszer részeinek tisztítására.

Az eljárás előnyei

Az ultrahangos mosó eljárás során a tárgyak vegyszermentesen tisztulnak meg a különböző szennyeződésektől. Bármilyen szennyező anyag eltávolítható, ami nincs kémiai kötésben a tisztítandó tárggyal (hegesztés, forrasztás esetleg ragasztás). Komplett alkatrészek megtisztítására is alkalmas szétszerelés nélkül, mivel beáramlik a legkisebb repedéseken is és kifejti hatását. A tisztítás során nem károsítja az alkatrész szerkezetét és anyagát.

Az ultrahangos tisztítás a jelenleg ismert leginkább környezetbarát eljárás, a  zsírtalanítás hagyományos módjaival ellentétben az ultrahangos tisztítás az autóalkatrészeket és a természetet is egyaránt kíméli.  A tisztításhoz agresszív vegyszerek helyett a speciális, vízalapú készítményeinket használunk. A kiegészítő szűrőnek köszönhetően azok a készítmények is biológiai úton lebonthatókká válnak, amelyek káros szennyeződéseket és olajokat nyeltek magukba.

E95 üzemanyagról bővebben